Alkohol metylowy

Ciecz o bardzo podobnym zapachu do alkoholu etylowego. Ze względu na to podobieństwo zdarza się przypadkowe wypicie alkoholu metylowego powodujące ciężkie zatrucie. Alkohol metylowy jest silną trucizną – w organizmie jest metabolizowany do aldehydu mrówkowego i kwasu mrówkowego, które powodują na tle silnej kwasicy metabolicznej, silne bóle i zawroty głowy, bóle brzucha i mięśni grzbietu, hipotensję, rzadko- skurcz, wreszcie, podobnie jak w zatruciu alkoholem etylowym, objawy narkotyczne oraz nieodwracalne uszkodzenie siatkówki (ślepotę). Objawy ostrego zatrucia alkoholem metylowym występują dopiero po 8-36 h od jego wypicia. Wypicie powyżej 70 ml alkoholu metylowego powoduje śmierć.

Leczenie polega na zwalczaniu kwasicy] przez wlewy roztworu wodorowęglanu sodowego. Dożylnie wstrzykuje się 5-15% roztwór alkoholu etylowego w izotonicznym roztworze chlorku sodowego w ilości 10-20 g czystego alkoholu etylowego na dobę. Dehydrogenaza alkoholowa ma większe powinowactwo do alkoholu etylowego, dlatego alkohol etylowy zmniejsza szybkość przemiany alkoholu metylowego do aldehydu i kwasu mrówkowego, które są odpowiedzialne za objawy zatrucia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *